Artikel IV

Correctie's voor Ephemeriden van de g

ecorrigeerde

en niet gecorrigeerde Zwarte Maan.

© Wout Hendrickx

 

Correctie’s voor Ephemeriden   van de

 Gecorrigeerde en niet Gecorrigeerde

Zwarte Maan.

Wout Hendrickx

 

Copyright Wout Hendrickx April 2004, Lottum

Wout Hendrickx, Correctie’s voor Ephemeriden van de Gecorrigeerde en niet

Gecorrigeerde Zwarte Maan .Privé uitgave

Eerste uitgave maart 2002.

Tweede uitgave april 2004.

De afbeelding op de kaft van deze publicatie is de “Drakenbloed-boom” een populaire boom die men veelvuldig aanplant op de Canarische eilanden. Het rode sap van deze boom werd door de voormalige bewoners, voor de conquistadore, gebruikt om de overleden lichamen van hun leiders te balsemen. Uiteraard komt dit overeen met de Draak in de astrologie, in dit geval een “verstening” zoals George het zo mooi noemt, van het fysieke lichaam.

Deze boom die hier is afgebeeld behoort ongetwijfeld tot een van de meest gefotografeerde bomen van de wereld. De keren dat deze boom fotografisch is vastgelegd, Draak, wegens zijn bijzonderheid, Zwarte Maan, en hoge leeftijd, geschat op 600 jaar, Draak in combinatie met Zwarte Maan, is ontelbaar.

Daar de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan van het programma ‘Astrolab’ van Olé Eshuis gecorrigeerd wordt aan de hand van het Maansknopenkruis, vond ik dit wel een leuke, toepasselijke foto voor op de cover.

Inhouds opgave:

De gecorrigeerde Zwarte Maan, een correctie tabel, inleiding

Overzicht omslagpunten van de gecorrigeerde Zwarte Maan.

Correctie tabel voor de gecorrigeerde Zwarte Maan.

Correctie tabel voor de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan.

Enkele voorbeelden

De gecorrigeerde Zwarte Maan. Een correctie tabel

Steeds meer astrologen werken heden ten dagen met de Zwarte Lichten, waar de Zwarte Maan een onderdeel van is. Daar word ook steeds meer de gecorrigeerde Zwarte Maan bij betrokken. Nadat ik hier enige tijd zelf mee werkte kwam ik erachter dat de meeste ephemeriden en computer programma’s deze gecorrigeerde Zwarte Maan veelal foutief berekend hebben. Afwijkingen van 3 graden zijn normaal. Ook verwisseling tussen direkt en retrograde lopend komt helaas voor! Voor een radix duiding kan dit al ernstige consequenties hebben, voor secundaire progressies is dit een ramp. Voor de radix horoscoop is een retrograde lopende gecorrigeerde Zwarte Maan bijvoorbeeld iets totaal anders dan een direct lopende. Wat progressies betreft, men zit er, als je pech hebt gewoon jaren langs!

Zowieso dienen progressies, met name secundaire directies, altijd meegenomen te worden in een duiding, de radix is een potentieel wat zich via progressies actualiseert, of openbaart. Wat dit betreft is de gecorrigeerde Zwarte Maan zelfs belangrijker dan de niet gecorrigeerde. De laatste loopt in een leven van 90 jaar zo’n 10 graden progressief. De gecorrigeerde Zwarte Maan kan in een leven zo’n 30 graden progressief lopen en in principe alle andere factoren aspecteren. Daarbij geldt ook nog eens dat de gecorrigeerde Zwarte Maan deze correctie aan de Zon dankt, waardoor deze eigenlijk meer bij de persoonlijke planeten hoort.

De (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan hoort daarentegen duidelijk veel meer bij de trans Saturnale planeten. De gecorrigeerde Zwarte Maan hoort duidelijk meer thuis bij de feitelijkheden van ons leven, de niet gecorrigeerde Zwarte Maan is veel innerlijker. Ik vergelijk de Zon en de niet gecorrigeerde Zwarte Maan ook wel eens met besturings systemen. De Zon voor de buitenwereld, de niet gecorrigeerde Zwarte Maan voor de innerlijke wereld. Het lijkt dan alsof de gecorrigeerde Zwarte Maan een soort brugfunctie vervult tussen deze twee. Ook de zone die tussen deze twee Zwarte Manen ontstaat is zeer interessant. Des te groter, des te meer aspecten dat deze kan vangen. Bij mijzelf vangt deze bijna alle factoren.

Een andere manier om naar het fenomeen Zwarte Maan te kijken is door jezelf de volgende vragen eens te stellen.

  • Ben ik mijn lichaam, of hoe zit dit nu eigenlijk?
  • Ben ik mijn emoties en gevoel en hoe zit dit?
  • Ben ik mijn denken en hoe zit dit?

Dan gedurende een aantal dagen tijdens de dagelijkse dingen deze vragen in jezelf een plaats te geven en jezelf te observeren. Aan u lezer om uit te vinden hoe sterk uw Zwarte Maan is in uw geboorte horoscoop.

Voor verdere literatuur verwijs ik gaarne naar de publicaties van George Bode, klik hier.

Op het Zwarte Maan congres, 20 maart 2004 te Amsterdam, kwam de gecorrigeerde Zwarte Maan terloops ter sprake. Ik maakte daar de opmerking dat de positie van deze in boeken en programma’s niet klopt. Dit was voor mij de reden om deze tabellen die ik voor privé redenen in 1999 opstelde te publiceren. Dit zodat diegene die preciezer willen werken, of diegene die niet van dit feit op de hoogte waren hier de mogelijkheid toe te geven.

Voor zover ik weet is de meest juiste ephemeride die van uitgeverij Dervy – Livres; Max Duval en Jean – Marc Font; Tables du Noeud Lunaire de Lilith et du Soleil Noir.

George Bode is ook van mening dat dit de enigst juiste ephemeride is. Deze ephemeride gaat over de periode 1900 – 2050. Of deze nog uitgegeven wordt is een vraag, een enkele keer zijn ze op internet te koop. Ikzelf kocht enkele jaren geleden een aantal exemplaren in Parijs bij de gerenomeerde tweedehands boekenzaak Gibert Jeune, Place Saint – Michel, vlak bij de Notre Dame. Tel. 01 56812222

Bij deze een tip, als men de beide Zwarte Manen nauwkeurig volgt aan de hand van de bewegingen van de AEX dan ziet men vanzelf dat bovengenoemde ephemeride klopt en de andere ephemeriden ernstige hiaten vertonen. Ook de door George gevonden “Hartslag van de Historie”, zie zijn boek “Progressies” bewijst dit ten ene malen met actuele wereldgebeurtenissen. Zie ook de tweede geheel herziene druk van Rob de Best en Wout Hendrickx, Enneagram en Astrologie, de ontwarring van de Homo Mechanicus*. Maar ook bijvoorbeeld de horoscoop van Johan Cruyff laat zien dat zijn progressies van beide Zwarte Manen synchroon lopen met belangrijke gebeurtenissen in zijn leven, klik hier, zijn horoscoop staat in het tweede deel.

De andere Franse ephemeride is die van St Michel – Editions. Deze wordt niet meer uitgegeven, hetgeen de dochter van de uitgever mij bevestigde.

De (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan is juist, de gecorrigeerde Zwarte Maan in deze ephemeride is fout, maar “ bruikbaar” binnen zekere grenzen.

In “Het boek Lilith” van Rosa Wouters is overigens de ephemeride opgenomen van de gecorrigeerde Zwarte Maan van St Michel – Editions.

Ook Michelsen en zijn voortzetter Rique Pottenger die de “The American Ephemerides” publiceert, heeft een Zwarte Maan ephemeride uitgegeven. De anders zo briljante en uiterst preciese Michelsen slaat helaas hier de plank compleet mis.

Een ruim aantal computer programma’s hebben tegenwoordig ook de Zwarte Maan in hun programma opgenomen. Vaak wordt de gecorrigeerde Zwarte Maan daarin niet genoemd. Ole Eshuis zijn programma “Astrolab “ heeft het wel, maar wijkt af van de door George Bode en mij genoemde en juist bevonden ephemeride van Dervy – Livres.

Dit komt, denk ik, doordat de Zwitserse Ephemeride waar zijn programma o.a. op gebaseerd is, een excellente ephemeride overigens, voor een deel gebruik maakt van een verouderde tabel die George Bode al jaren geleden opnam in zijn boek “ De Vier Lichten”. Destijds was dit de standaard methode om de gecorrigeerde Zwarte Maan te berekenen. In zijn “herdruk en toevoegingen” van dit boek, genaamd: ” Zwarte Maan, Zwarte Zon, Drakenkop” staat deze tabel op blz 239.

De afstand tussen de Zon en de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan bepalen de direct of retrograde gang van de gecorrigeerde Zwarte Maan en de grootte van de zone tussen de Zwarte Maan en de gecorrigeerde Zwarte Maan.

In deze tabel in “De Vier Lichten” liggen deze ‘omslagpunten” op 45 en 135 etc. graden afstand tussen de Zon en de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan. Er is dan een maximale zone van 12.18 graden tussen de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan en de gecorrigeerde Zwarte Maan. Het volgende omslagpunt ligt op 0, 90, 180 en 270 graden, de zone is dan nul graden.

In deze publicatie laat ik de verschillen zien tussen de genoemde tabellen, de data zijn geprikt in de periode 29 - 7 - 2004 tot en met 4 - 9 - 2004.

De vergelijking in deze tabellen betreffen slechts een klein gebied van de mogelijke afstanden tussen de Zon en de Zwarte Maan ten opzichte van elkaar. Als voorbeeld is dit echter voldoende.

De laatste tabel in deze vergelijking is de vergelijking onderling van zowel de positie van de gecorrigeerde Zwarte Maan gerelateerd aan de afstand tussen Zon en (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan en de daarbij ontstane zone tussen (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan en gecorrigeerde Zwarte Maan. De tabel van Ole Eshuis zijn programma “Astrolab” vertoont hierin wel de meeste (bokken) sprongen zoals blijkt uit het getoonde overzicht. Overigens hebben tal van mensen Eshuis hier op gewezen.

In alle tabellen die in de tekst weergegeven worden is voor de positie van de Zon de ephemeride van Michelsen, uitgave 2001 - 2010 gebruikt, afgerond op boogminuten. Voor de positie van de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan de ephemeride van Dervy – Livres. De gecorrigeerde Zwarte Maan komt uit de genoemde ephemeriden en het programma van Eshuis. Alle tijden zijn om 00.00 GMT.

Wat aanvankelijk een leuk klein klusje leek, werd al gauw veel meer werk dan ik kon vermoedden. Uiteindelijk bleek ook nog eens dat de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan van Eshuis, “Astrolab” een afwijking vertoont als we deze met de uitgaven van Dervy – Livres en St Michel – Edition vergelijken......

De correcties van de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan van “Astrolab” vinden plaats aan de hand van de conjuncties van de Zwarte Maan met het Maansknopenkruis; Noord, Draak, Zuid en Beest.

Daar de veel astrologen zijn computerprogramma “Astrolab” gebruiken, omdat hij een van de weinige is die beide Zwarte Manen weergeeft, heb ik voor deze gebruikers ook een correctie tabel voor de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan opgesteld. In de voorbeeld horoscopen ben ik in de berekeningen dan ook van Eshuis zijn programma uitgegaan. Voor andere computer programma’s, die ik niet ken, heb ik er de ijk – momenten bijgezet.

* Deze herziene uitgave komt in oktober 2004 uit.

Computer programma van Olé Eshuis, Astrolab.

In deze berekeningen van de gecorrigeerde Zwarte Maan zitten vreemde retrograde bewegingen. De definitieve omslag naar retrograde is ongeveer bij 52 graden afstand Zon Zwarte Maan. De maximale zone is 12.12 graden en ligt bij 45 graden afstand Zon Zwarte Maan.

Datum

Pos. Zon

Pos. Zw. Maan.

Afstand

Positie

Zone

 
     

Zon Zw. Maan.

Gec. Zw. Maan.

   
         

Ok

 

29.07 .04

126.13

89.27

36.46

101.21 D

11.54

 

30.7

127.10

89.34

37.36

101.37 R

12.03

 

31.7

128.08

89.41

38.27

101.25 D

11.44

 

1.8

129.05

89.47

39.18

101.36 D

11.49

 

2.8

130.02

89.54

40.08

101.46 D

11.52

 

3.8

131.00

90.01

40.59

101.57 D

11.56

 

6.8

133.52

90.21

43.31

102.32 D

12.11

 

7.8.

134.50

90.27

44.23

102.39 D

12.12 M

Max

8.8

135.47

90.34

45.13

102.45 D

12.11

 

10.8

137.42

90.47

46.55

102.59 D

12.12 M

Max

11.8

138.40

90.54

47.46

103.05 R

12.11

 

12.8

139.37

91.01

48.36

102.26 D!

11.25

 

13.8

140.35

91.07

49.28

102.37 D

11.30

 

14.8

141.33

91.14

50.19

102.48 D

11.34

 

15.8

142.30

91.21

51.09

102.58 D

11.37

 

16.8

143.28

91.27

52.01

103.33 R

12.06

R Def.

17.8

144.26

91.34

52.52

103.30 R

11.56

 

19.8

146.21

91.48

54.33

103.25 R

11.37

 

21.8

148.17

92.01

56.16

103.22 R

11.21

 

23.8

150.12

92.14

57.58

103.14 R

11.00

 

25.8

152.08

92.28

59.40

103.09 R

10.41

 

27.8

154.04

92.41

61.23

103.01 R

10.20

 

29.8

156.00

92.54

63.06

102.46 R

09.52

 

31.8

157.56

93.08

64.48

102.35 R

9.27

 

2.9

159.52

93.21

66.31

102.16 R

08.55

 

4.9

161.48

93.34

68.14

102.00 R

08.26

 

 

Uitgave van St Michel – Editions France.  

Hier is de maximale zone 11.36 graden optredend tussen 49 en 53 graden afstand Zon Zwarte Maan. De retrograde gang is eenduidig, deze treedt op bij 61 graden afstand Zon Zwarte Maan.

 

Datum

Pos Zon

Pos Zw Maan.

Afstand

Pos

Zone

 

 

 

 

Zon Zw Maan.

Gec Zw Maan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.07 .04

126.13

89.27

36.46

99.54

10.27

 

30.7

127.10

89.34

37.36

100.10

10.36

 

31.7

128.08

89.41

38.27

100.27

10.46

 

1.8

129.05

89.47

39.18

100.42

10.55

 

2.8

130.02

89.54

40.08

100.54

11.00

 

3.8

131.00

90.01

40.59

101.05

11.04

 

6.8

133.52

90.21

43.31

101.40

11.19

 

7.8.

134.50

90.27

44.23

101.51

11.24

 

8.8

135.47

90.34

45.13

102.00

11.26

 

10.8

137.42

90.47

46.55

102.18

11.31

 

11.8

138.40

90.54

47.46

102.27

11.33

 

12.8

139.37

91.01

48.36

102.36

11.35

 

13.8

140.35

91.07

49.28

102.43

11.36 M

 

14.8

141.33

91.14

50.19

102.50

11.36 M

 

15.8

142.30

91.21

51.09

102.57

11.36 M

 

16.8

143.28

91.27

52.01

103.03

11.36 M

 

17.8

144.26

91.34

52.52

103.10

11.36 M

 

19.8

146.21

91.48

54.33

103.21

11.33

 

21.8

148.17

92.01

56.16

103.30

11.29

 

23.8

150.12

92.14

57.58

103.38

11.24

 

25.8

152.08

92.28

59.40

103.43

11.15

 

27.8

154.04

92.41

61.23

103.45 R

11.04

 

29.8

156.00

92.54

63.06

103.39

10.45

 

31.8

157.56

93.08

64.48

103.33

10.25

 

2.9

159.52

93.21

66.31

103.27

10.06

 

4.9

161.48

93.34

68.14

103.20

9.46

 

 

De conclusies en preciese tabellen laat ik hier weg en ik ga op deze webpagina door met enkele voorbeelden. De gehele publicatie kunt u bij mij bestellen, klik hier

Enkele voorbeelden

horoscoop Máxima
Tekening komt uit:

Astrolab, Ole Eshuis 020 6253769

www.astrolab.nl

Maxima, geboren 17.05.1971 Buenos Aires 20.05 BZT is 23.05 GMT.

Uitgaande van de gegevens van Astrolab krijgen we het volgende.

Positie Zwarte Maan. 28.27 graden Maagd

Positie Zon: 26.23 graden Stier

Afstand Zon Zwarte Maan is dan 237.56 graden, (- 122.04 )

In de correctie tabel vinden we dan voor de zone net iets minder dan 12.20 graden.

We hebben te doen met het derde kwadrant, de gecorrigeerde Zwarte Maan loopt voor de Zwarte Maan uit en is nog direct gaand.

Zone is dan ongeveer 12.20 graden.

Zwarte Maan 28.27 graden Maagd plus 12.20 graden geeft 10.47 weegschaal.

Nu even verder kijken als de neus lang is. Maxima is geboren op 23.05 GMT dus bijna de volgende dag.

Op 18 mei 00.00 uur geeft Dervy – livres voor de gecorrigeerde Zwarte Maan 10.53 graden Weegschaal op. Een afwijking van 6 minuten met de correctietabel.

Nu eens uitgaan van Dervy – Livres. De Zwarte Maan staat rond 23.05 GMT zo ongeveer op 28.34 graden Maagd. ( afgerond naar 00.00 GMT 18 mei )

Positie Zwarte Maan: 28.34 Maagd

Positie Zon: 26.23 Stier (Eshuis gevolgd omdat deze

hiervoor de Swiss ephemeride gebruikt, die correct is)

Afstand is dan 237.49 graden, ( -122.11)

In de tabel vinden we wederom ongeveer 12.20 graden voor de zone.

Zwarte Maan 28.34 graden Maagd plus 12.20 graden geeft 10.54 graden Weegschaal voor de positie van de gecorrigeerde Zwarte Maan.

Dervy – Livres geeft 10.53 graden, een afwijking van 1 minuut die acceptabel is.

Passen we de correctie methode van de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan toe dan moeten we hierbij conform de correctietabel voor de Zwarte Maan hier, zoals we zagen, 7 minuten bijtellen. De rest blijft dan hetzelfde.

Rest mij deze opmerking. In de versie van Astrolab staat de gecorrigeerde Zwarte Maan ingaand op Uranus. Bij de correctie staat deze net uitgaand Uranus en dat is wel een verschil. Een verschil omdat Màxima's gecorrigeerde Zwarte Maan Uranus in de "rug" heeft, een plotseling verschijnen, Uranus, van een prsoon, Zwarte Maan Heer in I, die een bijzonder beroep gaat bekleden, Zwarte Maan in X.

 

Voorbeeld twee:

Presidentskandidaat John.F.Kerry, geboren 11.12.1943 08.03.00 MWT te Denver, is 14.03 GMT

We passen direct de correctie van de (niet gecorrigeerde) Zwarte Maan toe. Deze bleek 3 minuten erbij te zijn. Zwarte Maan volgens Astrolab 22.19.03 plus 3 minuten geeft 22.22 Leeuw. Dit klopt na interpoleren (14.03 GMT) met Dervy – Livres.

Afstand Zon Zwarte Maan is 116.18 graden.

We hebben dan te doen met het tweede kwadrant, Zwarte Maan loopt voor de gecorrigeerde Zwarte Maan uit.

Zone is dan ongeveer 11.50 graden. Net voor het omslagpunt van 118.52 , dus loopt de gecorrigeerde Zwarte Maan nog retrograde.

Zwarte Maan 22.22 graden Leeuw minus 11.50 geeft 10.32 graden Leeuw.

Dervy Livres geeft 10.36 retrograde Leeuw, een afwijking van 4 minuten.

Wie de verkiezingen wint is altijd een leuke vraag. John Kerry heeft zeker mooie transits. Zo bijvoorbeeld Neptunus, de planeet van het socialisme, het volk, de planeet Neptunus werpt transitair een sextiel op zijn Ascendant en Persephone, Heer X. Uranus transitair een driehoek op Venus in XI in Schorpioen, de militaire publieks lieveling, ook Heer X. Pluto transitair een driehoek op Zwarte Maan, Heer II, waarden en normen en Heer IX, zijn beleidsvisie. Secundaire Jupiter retrograde conjunct de Zwarte Maan, net conjunct geweest, maar een retrograde planeet is eerder voor jezelf dan gerichte actie naar buiten. Al met al een redelijk sterke lijst.

George W. Bush heeft transitair Neptunus 120 graden Priapus in XI. Bij hem Heer I in V, Zwarte Maan. En transitair Pluto driehoek MC. Secundair loopt zijn Zon conjunct Mars in II, 6 juni 2004 maximaal. Te hopen voor hem dat hij zijn wespennesten dan heeft uitgerookt. Overigens is Schorpioen bij hem onderschept, een soort Don Quichotte de la Mancha, maar de moderne versie is Rambo. In zijn eentje de hele vijand verslaan. Zijn babyface heeft hij te danken aan het gegeven dat de Zon, Heer I net uitgaand de Zwarte Zon in XII staat. “Ik laat de wereld wel even zien hoe we het moeten doen”, maar de gevolgen overzien is een tweede. Toch heeft hij de meeste factoren in het gedeelte Noordknoop – Draak staan, men moet hem toch inmiddels nageven dat de aanpak van Al Qaida juist was.

In beide horoscopen kan ik geen echte doorslag vinden, wellicht is Kerry transitair iets sterker als Bush. Veelal geeft de eclips horoscoop de tendens aan. Deze is voor Washington D.C 14 okt 2004 2.48.15 GMT.

Hierin is Neptunus ver onder gewaardeerd. In het Maansknopenkruis is het zelfs zo dat beide heren van I in de conservatieve kwadranten staan en dat Pluto, de conservatieve macht, een sextiel met Heer I en met de Midhemel maakt. Eerder gunstig voor onze Rambo! In het Kerstartikel 2005 kunt u meer over de achtergronden van de verkiezingen lezen.

We kunnen de tabel ook gebruiken voor mensen geboren voor 1900 doordat we i.p.v. de ephemeride de computer kunnen gebruiken om de Zwarte Maan op te zoeken. Vervolgens rekenen we de gecorrigeerde Zwarte Maan met de hand uit.

In het volgende voorbeeld gebruik ik wederom “Astrolab”.

Een mooi voorbeeld is de beroemde president Abraham Lincoln omdat zijn horoscoop lijkt op die van presidentskandidaat John.F. Kerry. Beiden hebben Neptunus op het M.C. en de Zon op de Ascendant. Ook de “gelukspunt - horoscoop” is interessant, hier verschijnt bij beiden de Maan op de Ascendant. Bij John F. Kerry daarbij Priapus op het M.C. en bij Lincoln Pluto driehoek M.C.

Abraham Lincoln, geboren 12.02.1809 06.54 LMT Hodgenville KY

Correctie Zwarte Maan: Zwarte Maan staat net na de Zuidknoop. Omdat deze correctie in de vorige eeuw speelt moet de tabel aangepast worden. September wordt dan oktober voor de conjunctie Zuidknoop Zwarte Maan. Januari wordt dan februari, de correctie is plus 4 minuten

Correctie Zwarte Maan: Astrolab 26.18 plus 4 minuten geeft 26.22 Stier.

Afstand Zon Zwarte Maan is dan 267.05 (- 92.55) graden, zone is ongeveer 1.44 graden. We zitten nog net in het derde kwadrant, gecorrigeerde Zwarte Maan

loopt voor de Zwarte Maan uit en is retrograde. Positie Zwarte Maan is 26.22 Stier plus 1.44 graden, zone, is 28.06 retrograde voor de gecorrigeerde Zwarte Maan.

Een volgend stukje in deze uitgave:

Bij Maxima zien we dan tevens een belangrijk aspect om de hoek komen, wat het schrijven van deze uitgave alleen al wettigt. Prinses Juliana is gestorven, dus onze Argentijnse schuift een stukje op op de “Koninklijke Ladder”.

Er zijn in haar horoscoop twee tegelijk lopende processen die met de Zwarte Lichten te maken hebben. Processen die als het ware in elkaar “gevlochten” zijn.

De teruglopende secundaire gecorrigeerde Zwarte Maan gaat beginnen aan het 135 graden aspect op de Noordelijke Maansknoop in het derde Huis. Zoals 11 september 2001 Twin Towers en 11 maart 2004 Madrid ons toonden dat een tijdsbeeld zich wijzigt met dit soort aspecten , aspecten tussen de Zwarte Maan en de Knopen – as, zo wijzigt een en ander voor Maxima ook. Zie ook Pim Fortuyn in George Bode “Progressies” Zowel bij hem als bij haar een tegelijk lopen van processen over de Zwarte Maan en Knopen as op mundaan en radix gebeuren.

Mundaan gezien was er 11 maart 2004 het aspect [ Zwarte Maan in Tweeling 30 graden Noordknoop in Stier]. ( Zie Bode “Progressies” blz 277 Hartslag van de Historie)

Dat deze samenstand bij haar extra persoonlijk is is om de vier volgende redenen. De Transiterende Noordknoop maakt een 120 graden aspect op haar Diamant, als zijnde factor in het eerste Huis. De Transiterende Zwarte Maan werpt een 150 graden aspect hierop en beiden werpen ze dezelfde aspecten op Persephone, factor in het eerste Huis conjunct Diamant. Dat ik een 150 graden aspect meeneem heeft als reden dat Persephone tevens Heer VI is wat dit aspect versterkt.

Terzijde kunnen we zeggen dat Persephone Heer XI in I is. Een typische stand om door het publiek, XI, gezien te worden als een Persoon, I, een Koninklijk persoon in dit geval, conjunct Diamant.

Ten derde werpt de transiterende Zwarte Maan een driehoek op haar eigen gecorrigeerde Zwarte Maan in X. De Transiterende Knoop een 150 graden aspect op dezelfde gecorrigeerde Zwarte Maan. De laatste is overigens, ondanks het inconjunct erg sterk. Pluto, Heer V in X en Heer X, Mercurius in V, een Koninklijke receptie zou ik zo zeggen.

Op het eerste oog lijkt het wel of beide Zwarte Manen de dominante in de horoscoop zijn. Zwarte Maan conjunct Pluto, Pluto verhoogd op Venus. (de koppelgenoot Mars is verhoogd op Neptunus ). En de gecorrigeerde Zwarte Manen verhoogd op de Zwarte Zon graad conjunct Uranus in dezelfde verhogings graad. Beide staan in X als Mundaan Heer en de Zwarte Maan staat 90 graden haar Ascendant, al dan niet Steenbok. Haar gecorrigeerde Zwarte Maan staat 90 graden haar Diamant en Persephone, veel spanning, maar ook spannend! In de gelukspunt horoscoop liggen al deze factoren conjunct haar Ascendant wat ik erg uitzonderlijk vind!

Maar ook de conjunctie [ Zon, Heer I ?, Vulkanus met Saturnus, de laatste twee verhoogd op een Uranus graad opposiet beide Heren van I in XII ] is apart.

Des te meer daar Zon- Zwarte Maan een mooie driehoek maken! Zelf denk ik dat ze toch Boogschutter Ascendant heeft, gezien het feit dat de secundaire Zon in 2004 bijna haar Descendant raakt. Trouwens, ze heeft te bolle wangen voor een Steenbok en Willem kwam erg laat aanzetten met zijn lieverd, die van ver moest komen. Dat Maxima begreep dat “het onderhoud en de voortzetting van de relatie” het 8e Huis, veel te maken had met aanpassen aan de situatie, dus ook kinderen, blijkt uit het gegeven dat Priapus, Heer VIII in IV staat. De Zon en beide Zwarte manen zijn dan te beschouwen als “bijheren”, die erg sterk staan.

Het aspect [ secundaire gecorrigeerde Zwarte Maan retrograde 135 graden op haar Noordknoop ] is eigenlijk een aspect op haar hele Knopenkruis want dit valt ook op het Beest, de Draak en de Zuidknoop. Nemen we de Zwarte Maan serieus als “bijheer” dan is dit een zeer interessante progressie.Op haar Noordknoop zal deze het meeste vorm geven want het is een uitgaand toenemend 135 graden aspect op de Noordknoop, orb net iets meer dan 1 graad. Er zal in haar omgeving, 3e Huis , wel het een en ander veranderen. De sfeer in dit huis is Waterman, dus een publiekelijke omgeving. Maar ook haar publieke optreden, Beest in XI zal om aandacht vragen, gecorrigeerde Zwarte Maan retro 45 graden uitgaand toenemend. Nu is de plaats van het Beest er altijd een dat men het gevoel heeft “in je blootje voor de menigte te staan” in welk huis het Beest dan ook staat. In Limburg bezigt men wel eens de uitdrukking: “ We kloëte wieër ”.( Wij rommelen verder, vrij vertaald) D.w.z. dat we het wel allemaal aanzien doordat we er toch geen grip op hebben. Temeer nog in dit geval daar het Beest in Schorpioen staat, de zenuwen gieren door je keel. Maar zo ook het ingaande toenemende 135 graden aspect op de Draak is interessant, een kindje heeft ze al en hier zal ze beslist met zo’n aspect sterk over de opvoeding nadenken, een ingaand aspect, teneinde er geen draakje van te maken. Het laatste aspect behelst 45graden op de Zuidelijke Maansknoop, iets van haar visie, die ze van huis uit copyeerde zal ze echt wel gaan bijschaven. In ieder geval lijkt het mij wel duidelijk dat ze de visie van pappie, Zuidknoop in Leeuw, wel aanpast.

En de visie en het verleden van de pappie van Maxima, Zuidknoop, is iedereen wel bekend.

Ik noemde in de inleiding dat de gecorrigeerde Zwarte Maan een soort brugfunctie heeft tussen de Zon en de Zwarte Maan. In feite brengt de gecorrigeerde Zwarte Maan “de inhoud van het handelen en beleven van de buitenwereld door jouw ego, Zon, naar de niet gecorrigeerde Zwarte Maan om aldaar getoetst te worden met betrekking tot integriteit en uniciteit van JEZELF.

Maxima brengt dus de indrukken van het buitenland, gecorrigeerde Zwarte Maan Heer IX, en de “waarden, waar en hoe dan ook ” gecorrigeerde Zwarte Maan, Heer II naar de niet gecorrigeerde Zwarte Maan in X. Een soort verhoogd zicht op je verantwoording en maatschappelijk optreden en het daarin behouden van je eigen, je zelf. Dat dit voor haar een bewustwordings proces is is wel duidelijk. De gecorrigeerde Zwarte Maan loopt immers retrograde. Er is ook nog een sextiel Zwarte Maan (sec 2.14)) met Jupiter wat bijna vol is,................

De gecorrigeerde Zwarte Maan maakt het aspect met de radix Zwarte Maan vol omstreeks haar 50e levensjaar, een mooie leeftijd voor een princes/ koningin. Haar tweede nieuwe maan in 2007 zal wat dit betreft wel veel duidelijk gaan maken.

Als laatste valt mij op, maar eigenlijk valt dit buiten het bestek van deze publicatie, is het gegeven dat de Noordelijke Maansknoop secundair 45 graden naar haar Ascendant toeloopt, maar ja dat is stof voor een ander schrijfsel.

Tot zover dit artikel om de lezer een indruk te geven.

Naar boven