Artikel XXV

De horoscoop van Theo van Gogh,

radix, progressies en transits.

© Astrologisch genootschap Venlo

 

 

Bij deze eerst even een blik op de manifeste lading van Theo van Gogh. Het leek ons beter deze in stukjes te knippen omdat alles in een tekening erg druk is.

Eerst de manifeste lading van de Heren van I, Venus en Persephone:

 

Opvallend is dat Persephone meer aspecten heeft dan Venus. Ook opvallend is het verschijnen van de intergratie aspecten met het Maansknopenkruis. De aspecten, halfvierkant Draak en anderhalfvierkant Beest zijn weggelaten.

Vervolgens de aspecten naar de factor in I, Neptunus. Normaal is de afstand vanaf de Ascendant eigenlijk wat te groot, maar doordat Neptunus 2 mooie sextielen vanuit de Heren van I krijgt nemen we Neptunus mee als factor in I.

 

Het vierkant met de Zon is het scherpst, ongeveer 27 boogminuten, scherper nog dan het sextiel met Pluto, 43 boogminuten.

Aspecten naar de Ascendant:

Waarom van Gogh zo extreem kon zijn blijkt uit de aspecten met de as van de extremen, de as Draak - Beest, nagenoeg exact naar de Ascendant.

Vervolgens de aspecten naar de Midhemel:

Ook hier valt een "extreme" aspectering op: de as Noordelijke en Zuidelijke Maansknopen en de as Zwarte Maan - Priapus stralen de Midhemel aan. Beiden zijn namelijk van een abstract gehalte. De "fysieke" aspectering is vanuit Vulkanus en wellicht vanuit Saturnus met een anderhalfvierkant. De orb is wat ruim genomen maar Saturnus loopt terug.

Als laatste alles bij elkaar, enkele aspecten laten we weg. Pluto bijvoorbeeld, het sextiel naar de factor in I, Neptunus is sterker dan het halfvierkant naar de Ascendant. Het anderhalfvierkant vanaf Persephone naar het Beest is niet ingetekend, het halfvierkant naar de Draak ook niet. Zo ook het anderhalfvierkant Venus Diamant. De driehoek Persephone Priapus niet en het halfvierkant Priapus M.C ook niet. Dit om de tekening overzichtelijk te houden

Artikel is geschreven door: Francine Rasenberg, Thea Kosters, Margreet Sonsbeek, Carla Diennaar, Laura Dettingmeijer, Willem van Hulst, Willy de Gunst en Wout Hendrickx

 

Naar boven