Zwarte Maan, Zwarte Zon Drakenkop symbool zwarte lichten astrologie enneagram

Astrologie   Zwarte Lichten   Enneagram

 Home 

 

Hartelijk welkom op de Astrologie site van Wout Hendrickx

Horoscopen van bekende en beroemde mensen, dan wel gebeurtenissen

 

Horoscoop van Johan Cruijff

25 april 1947 Amsterdam 13.10 MET

Positie gecorrigeerde Zwarte Maan is 27.58 Boogschutter, retrograde

 

Voor het laatst bijgewerkt 17 februari 2007

Aspectentrap

 

horoscoop Johan Cruijff

 

Naar boven

Horoscoop Johan Cruijff, manifeste lading

Horoscoop Johan Cruijff, manifeste lading

Naar boven

Aspectentrap Johan Cruijff. De Manifeste lading was enigzins lastig te tekenen, vandaar de volgende afbeelding

Aspectentrap Johan Cruijff

Naar boven

 

Eigen tekst o.a. progressies. Op deze pagina berust ons copyright, klik hier

We zien dan Heer I, Leeuw, en Heer VI, Steenbok, in het 5e Huis, de Zwarte Maan. Beide Zwarte Manen staan uiteraard in het 5e Huis. Hieraan herken je Cruijff namelijk direct. Heer I in V, Zwarte Maan, is zijn geniale spelinzicht. De astrologie laat ook zien waar hij zijn sportprestaties uit haalt, namelijk de vele half en anderhalfvierkanten! Mars, Zwarte Maan en Diamant naar de Ascendant zijn de opvallendste. Uiteraard zie je bij Cruijf ook zijn beschouwende kwaliteit terug, Zon Heer I in IX, waarmee hij ook een maatschappelijke status verkreeg, conjunct de Midhemel.

Klik hier voor een artikel wat ik destijds voor Hajefa agenda schreef. Daarin zijn een groot aantal progressies van de Zwarte Maan beschreven.

Naar boven

Enkele leuke uitspraken van Cruijff:

  • Ik maak eigenlijk nooit fouten want ik heb enorme moeite om me te vergissen
  • Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou.
  • Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander
  • Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt wint.
  • Geen trainer heeft de wijsheid in pacht ik ook niet
  • De basis is de bal zo snel mogelijk onder controle krijgen zodat je iets meer tijd hebt om te kijken.Voetbal is simpel. Het is echter moeilijk om simpel te voetballen.

Geciteerd van: http://www.floor.nl/animalorg/salvador.html

Naar boven

 

De in onderstaande tabel geplaatste tekst is afkomstig van

WIKIPEDIA, de vrije encyclopedie.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina

Relevante stukken tekst, biografie, zijn overgenomen. De reden hiervoor is dat u de horoscoop van de persoon kunt zien en de eventueel vermelde progressies, tegelijkertijd met de tekst uit Wiki. Dit bespaarde ons veel tijd om een en ander te verduidelijken en u heeft als lezer een sneller overzicht.

Over het copyright van GNU teksten het volgende, afkomstig van hun site:

"Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel <artikelnaam>; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License. U mag dit verspreiden, zowel letterlijk als aangepast, zolang u zich aan de regels van de GFDL houdt". Gebruik deze link aangaande autersrechten:    http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html

Onderstaande link is naar de betreffende pagina op Wikipedia

 

Link naar tekst uit Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff

Andere linken:

http://www.cruijff.com/

http://www.cruyff-foundation.org/nieuws.asp?taal=nl&id=6

En deze is typisch voor Cruijff!! http://www.floor.nl/animalorg/salvador.html

 

Uit Wikipedia, tekst nagenoeg in zijn geheel overgenomen.

Johan Cruijff

Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 april 1947, Johan Cruijff (info·uitleg)) is een voormalige Nederlandse voetballer en voetbaltrainer. Hij werd benoemd tot Europese voetballer van de twintigste eeuw. Hij kan worden beschouwd als de beste en beroemdste Nederlandse voetballer. Na zijn carrière als voetballer werd hij trainer, en daarna voetbalanalist.

Cruijff werd internationaal bekend vanwege zijn elegante spel en zijn tactisch inzicht. Hij geldt als een van de beste voetballers uit zijn tijd, naast Franz Beckenbauer en Pelé, alhoewel hij behalve de prijzen met Ajax geen grote titels heeft gewonnen (niet met het nationale elftal, niet met Barcelona).

De achternaam Cruijff wordt officieel met een ij geschreven. In veel vreemde talen, zoals Engels, Spaans en Frans, komt de combinatie uijff zeer vreemd over (en moeilijk uitspreekbaar). Daarom wordt de naam in het buitenland geïnternationaliseerd tot Johan Cruyff, met een y, maar ook zijn column in De Telegraaf schrijft hij onder laatstgenoemde naam.

Inhoud

1 Als speler

1.1 Debuut

1.2 Europa Cup

1.3 Aanvoerder

1.4 FC Barcelona

1.5 Nederlands Elftal

1.6 Rentree

2 Als trainer

2.1 Roda JC en Ajax

2.2 Barcelona

3 Nevencarrière

3.1 Uitspraken

3.2 Johan Cruyff-instellingen

3.3 Prijzen

3.4 Imitaties

Als speler

Debuut

Cruijff werd geboren te Amsterdam in Betondorp. Op zijn tiende verjaardag werd hij lid van Ajax en debuteerde op 15 november 1964 in het eerste elftal, in de met 1-3 verloren uitwedstrijd bij GVAV. Cruijff maakte de enige goal voor Ajax. Dat jaar eindigde Ajax op de 13e plaats, de laagste klassering sinds de invoering van het betaald voetbal. Vanaf seizoen 1965-1966 begon Cruijff indruk te maken. Na zijn twee doelpunten tegen DWS in het Olympisch Stadion (24 oktober 1965; 2-0 overwinning) werd Cruijff basisspeler. In de zeven wedstrijden die hij voor de winterstop speelde scoorde hij acht maal en in maart 1966 scoorde hij eerst 3 doelpunten in de competitiewedstrijd tegen Telstar (6-2 winst) en vier dagen later, in de bekerwedstrijd tegen BV Veendam (7-0 winst), scoorde hij liefst 4 maal. In totaal scoorde Cruijff dat seizoen 25 doelpunten in 23 wedstrijden. Ajax werd kampioen van Nederland. In de 11 seizoenen dat Cruijff bij Ajax speelde, werd hij maar liefst 8 keer landskampioen.

Op 7 september 1966 debuteerde Cruijff in het Nederlands elftal (tegen Hongarije werd het 2-2) en scoorde direct een doelpunt. In zijn tweede interland, vriendschappelijk tegen Tsjechoslowakije, werd hij de eerste speler in de geschiedenis van het Nederlands elftal die met een rode kaart het veld uit werd gestuurd. Cruijff kreeg later in zijn spelerscarrière nog twee maal de rode kaart: Beide in dienst van FC Barcelona. In het seizoen 1966-1967 won Cruijff met Ajax het landskampioenschap en de KNVB-beker, Cruijff’s eerste “dubbel”. Ook werd hij topscorer van de eredivisie met 33 doelpunten.

Cruijff werd vanwege zijn rode kaart tegen Tsjechoslowakije door de KNVB geschorst. Op 13 september 1967 maakte hij zijn rentree in het Nederlands elftal en maakte het enige doelpunt in de wedstrijd tegen Oost Duitsland. Hetzelfde jaar werd hij uitgeroepen tot voetballer van het jaar en aan het eind van het seizoen 1967-1968 werd Ajax opnieuw landskampioen. Ook in 1968 en 1969 werd Cruijff voetballer van het jaar.

Op 2 december 1968 trouwde Cruijff met Danny Coster. Johan en Danny hebben 3 kinderen: Chantal (16 november 1970), Susila (27 januari 1972) en Jordi (9 februari 1974).

Europa Cup

Op 28 mei 1969 speelde Cruijff zijn eerste Europa Cup I finale. AC Milan was met 4-1 te sterk.

In het seizoen 1969-1970 had Cruijff opnieuw succes met Ajax door opnieuw de “dubbel” te winnen, maar aan het begin van seizoen 1970-1971 was Cruijff langdurig geblesseerd. Op 30 oktober 1970 maakte Cruijff zijn rentree tegen PSV. In deze wedstrijd droeg hij niet zijn vaste rugnummer 9, maar nummer 14. Vanaf dat moment was dit zijn vaste nummer bij Ajax en het Nederlands elftal. Gewoonlijk wil en krijgt de sterspeler een nummer voor de basisploeg: niet hoger dan elf. Cruijff hield zijn oude nummer. Iedereen in de voetbalwereld weet dan ook meteen wie er wordt bedoeld met nummer 14. In de competitiewedstrijd tegen AZ’67 (8-1 voor Ajax) op 29 november 1970 scoorde Cruijff maar liefst zes doelpunten. Na de gewonnen bekerfinale tegen Sparta (2-1), won Ajax op 2 juni 1971 in Londen voor het eerst de Europa Cup I, door Panathinaikos met 2-0 te verslaan. Ondanks speculaties dat Cruijff naar een andere club zou willen (Feyenoord en FC Barcelona zouden geïnteresseerd zijn) tekende hij op 12 juli 1971 een zevenjarig contract bij Ajax.

Voor het Nederlands elftal deed Cruijff van zich spreken door tegen Luxemburg (8-0 overwinning) 3 keer te scoren. In 1971 werd hij niet alleen Nederlands, maar ook Europees voetballer van het jaar.

1972 was een bijzonder succesvol jaar voor Ajax en Cruijff. Ajax won voor de tweede maal de Europa Cup I, door in de Rotterdamse Kuip Inter Milan met 2-0 te verslaan, waarbij Cruijff beide doelpunten maakte. Daarnaast scoorde Cruijff ook in de met 3-2 gewonnen bekerfinale tegen FC Den Haag. In de competitie werd Cruijff topscorer met 25 doelpunten en Ajax werd kampioen. In het najaar won Ajax de wereldbeker ten koste van Independiente uit Argentinië (1-1 en 3-0) en in januari 1973 de Europese Supercup door Glasgow Rangers met 3-1 en 3-2 te verslaan. Curieus was Cruijff’s eerste (en tevens laatste) eigen doelpunt op 20 augustus 1972 tegen FC Amsterdam (2-1 overwinning). Een week later tegen Go Ahead Eagles (6-0) scoorde Cruijff gewoon weer vier keer voor Ajax. Seizoen 1972-1973 werd afgesloten met het landskampioenschap en de derde Europa Cup I op rij: Juventus werd met 1-0 verslagen.

Aanvoerder

Toen in de zomer van 1971 Ajax' aanvoerder Velibor Vasovic stopte, werd Piet Keizer door de spelersgroep tot aanvoerder gekozen en Johan Cruijff tot zijn vervanger benoemd. In het Nederlands elftal was het vanaf december 1971 omgekeerd: Cruijff was eerste aanvoerder en Keizer tweede.

In het begin van seizoen 1972/1973 wilde Keizer niet langer aanvoerder van Ajax zijn, omdat zijn spel eronder zou lijden. Cruijff kreeg toen deze erebaan toegewezen.

Cruijff was al vanaf zijn debuut in Ajax 1 een leider in het veld geweest. Vanaf seizoen 1971/1972 liet hij zich steeds vaker uit de spits naar het middenveld zakken om de ploeg te dirigeren. Toen hij de aanvoerdersband kreeg, ging hij zich ook buiten het voetbalveld (reclames e.d.) steeds meer presenteren als de aanvoerder/leider/belangrijkste man van Ajax. Zijn medespelers ergerden zich hieraan en in de voorbereiding op seizoen 1973/1974 stelde Keizer zich opnieuw kandidaat voor het aanvoerderschap en werd herkozen. Kort daarna werd Cruijff voor 6 miljoen gulden verkocht aan FC Barcelona. Hij voelde zich in de steek gelaten door zijn ploeggenoten. Bovendien kon hij bij Barcelona een veel beter contract tekenen. Cruijff speelde nog 2 wedstrijden voor Ajax en scoorde daarin 3 keer.

FC Barcelona

In Barcelona werd hij herenigd met trainer Rinus Michels, die van 1965 tot 1971 Cruijff’s trainer bij Ajax was geweest. Barcelona was al 14 jaar geen kampioen meer geweest en Cruijff werd als verlosser (‘El Salvador’) binnengehaald. Hij maakte zijn reputatie waar door in zijn debuutwedstrijd (4-0 tegen Granada) meteen 2 keer te scoren en in datzelfde seizoen Barcelona kampioen van Spanje te maken, onder meer door een 0-5 overwinning bij Real Madrid. In 1973 en 1974 werd Cruijff opnieuw Europees voetballer van het jaar.

Zijn laatste wedstrijd voor Barcelona speelde hij op 7 mei 1978 tegen Valencia (1-0 overwinning). In zijn laatste seizoen won hij met Barcelona de Spaanse beker. Op 7 november 1978 organiseerde Ajax een afscheidswedstrijd voor Cruijff. Deze wedstrijd werd met 0-8 verloren van Bayern München. In mei 2006 boden enkele spelers van de Duitse club alsnog hun excuses aan voor de wijze waarop ze de wedstrijd naar hun hand hadden gezet.

Nederlands Elftal

Cruijff speelde tussen 7 september 1966 en 26 oktober 1977 in totaal 48 interlands, waarin hij 33 keer scoorde. Alle interlands startte hij als basisspeler, 2 maal werd hij gewisseld. 34 maal was hij aanvoerder van Oranje.

In de zomer van 1974 was Cruijff aanvoerder van het Nederlands elftal, dat op het wereldkampioenschap de finale haalde. Cruijff werd uitgeroepen tot beste speler. Enkele dagen voor de finale was er een zwembad-incident in het Hiltrup Hotel: in Bild verscheen een verhaal over een zwempartij van Nederlandse voertballers met "nackte Mädchen" ('naakte meisjes') in het hotelzwembad. Dit werd een relletje (de journalist verbleef met een dergelijke opzet in het hotel), en vooral Johan Cruijff had veel "uit te leggen" aan het thuisfront. Volgens sommigen was Johan in de finale niet in zijn normale doen.

Op 26 oktober 1977 speelde Cruijff tegen België (1-0 overwinning) zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal. Al in november 1974 had Cruijff in een interview met Barend en van Dorp gezegd op zijn 31e, dus in in april 1978, te stoppen met voetbal. Cruijff ging dus niet mee naar het WK 1978 in Argentinië. Een belangrijke invloed was dat zijn vrouw, mede gezien het WK van 1974, niet wilde dat hij lang van huis zou blijven.

Rentree

Op het moment dat Cruijff stopte met voetballen, had hij een geschat vermogen tussen de 13 en de 20 miljoen gulden. Hij legde zich na zijn voetbalcarrière toe op zaken doen, eerst met Jack van Zanten en later met Michel Georges Basilevitch. De zaken met Basilevitch liepen zo slecht dat Cruijff in maart 1979 volledig geruïneerd was, zonder daar zelf vanaf te weten. De meningen zijn verdeeld of Basilevitch een slechte zakenman of gewoon een oplichter is.

Vanaf mei 1979 ging Cruijff in de Verenigde Staten voetballen. Eerst voor de Los Angeles Aztecs (met opnieuw trainer Michels), een jaar later voor de Washington Diplomats. Zowel in 1979 als in 1980 werd Cruijff Amerikaans voetballer van het jaar.

Op het moment dat de Amerikaanse competitie stil lag, was Cruijff zeer actief. In het najaar van 1980 trainde hij mee met de selectie van Ajax en werd hij benoemd tot "technisch adviseur" van trainer Leo Beenhakker. Op zijn advies werd oer-Feyenoorder Wim Jansen gekocht. In januari 1981 speelde hij als gastspeler van DS'79 drie vriendschappelijke wedstrijden. Van maart tot en met mei 1981 speelde Cruijff 10 wedstrijden voor Levante Union Deportiva uit Valencia, uitkomende in de 2e divisie. De club kon de financiële afspraken echter niet nakomen. In mei speelde hij met AC Milan een vriendschappelijk toernooi, waarin hij echter gebleseerd raakte en bijna het hele Amerikaanse seizoen daarna miste.

In december 1981 tekende Cruijff een nieuw contract bij Ajax. Zijn rentree was op 6 december tegen Haarlem (4-1), Cruijff maakte het eerste doelpunt. In de seizoenen 1981-1982 en 1982-1983 behaalde Cruijff met Ajax opnieuw het landskampioenschap, het laatste jaar ook de KNVB-beker.

Omdat Ajax zijn contract niet wilde verlengen, tekende Cruijff in de zomer van 1983 bij aartsrivaal Feyenoord. Cruijff, inmiddels 36 jaar, leidde Feyenoord naar het eerste landskampioenschap in 10 jaar en naar de KNVB-beker. Hij sloot zijn carrière af op 13 mei 1984 met een doelpunt tegen PEC Zwolle. Dat jaar werd hij opnieuw uitgeroepen tot voetballer van het jaar.

Als trainer

Roda JC en Ajax

Na zijn carrière als speler was Cruijff korte tijd technisch adviseur bij Roda JC, waarna hij in de zomer van 1985 als technisch directeur opnieuw terugkeerde naar Ajax. In de jaren 1985-1986 en 1986-1987 won Ajax onder zijn leiding de KNVB beker. Cruijff had geen trainersdiploma, maar kreeg deze in 1987 cadeau van de KNVB vanwege zijn verdiensten voor het Nederlandse voetbal. Op 13 mei 1987 speelde Ajax voor het eerst sinds 14 jaar weer een Europa Cup finale. Lokomotiv Leipzig werd met 1-0 verslagen (doelpunt van Marco van Basten), waardoor Ajax de eerste Europa Cup II kon bijzetten in de prijzenkast. In januari 1988 nam Cruijff ontslag bij Ajax.

Barcelona

Hij was zeer onder de indruk van de aanbieding die SC Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde hem deed, maar omdat zijn jeugdliefde Barcelona hem ook een aanbood deed, stapte hij over naar de Catalaanse club. De jaren daarna won Cruijff met Barcelona elk jaar één of meerdere prijzen: In 1989 de Europa Cup II, in 1990 de Spaanse beker, in 1991 het landskampioenschap en de Spaanse Supercup, in 1992 de Europa Cup I (1-0 tegen Sampdoria, doelpunt van Ronald Koeman), het landskampioenschap en de Spaanse Supercup, in 1993 het landskampioenschap en de Europese Supercup en in 1994 het landskampioenschap en de Spaanse Supercup. Op 18 mei 1994 greep Barcelona naast de tweede Europa Cup I, door met 0-4 te verliezen van AC Milan. De jaren daarna greep Barcelona steeds naast alle prijzen, waarna Cruijff twee wedstrijden voor het einde van seizoen 1995-1996 ontslagen werd als trainer. Hij was toen bijna 8 jaar in dienst als trainer en won 4 kampioenschappen en 2 Europa Cups, wat allemaal records voor Barcelona zijn. Het Barcelona van Johan Cruijff kreeg de bijnaam Equipo de Sueño. Als trainer van FC Barcelona liet hij zijn zoon, Jordi Cruijff, debuteren.

Nevencarrière

Naar verluidt rookte Cruijff (minstens) 20 sigaretten per dag, totdat hij in het voorjaar van 1991 een hartaanval kreeg. Hij onderging daarna een bypassoperatie en stopte met roken.

In zijn functie als voetbalanalist werkt Johan Cruijff voor het televisieprogramma Studio Sport van de NOS.

Sinds 1996 is de traditionele openingswedstrijd van het voetbalseizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar (voorheen Supercup) naar hem vernoemd: De Johan Cruijff-schaal.

Uitspraken

Cruijff is in Nederland tevens beroemd geworden vanwege zijn uitspraken, meestal oneliners die het midden houden tussen een briljant inzicht en een open deur. Ook in Spanje is hij beroemd geworden om zijn uitspraken, zoals bijvoorbeeld En un momento dado (een letterlijke vertaling van op een gegeven moment, terwijl in het Spaans dado in deze context alleen bij goddelijke interventie gebruikt wordt).

Wikiquote heeft een collectie citaten gerelateerd aan Johan Cruijff.

Johan Cruyff-instellingen

Johan Cruyff University, een HEAO-opleiding voor topsporters, door hem opgericht in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam.

Johan Cruyff Welfare Foundation, opgericht in 1997, een managementopleiding voor gehandicapte sporters.

Prijzen

In 2004 eindigde hij op de zesde plaats in de verkiezing van De grootste Nederlander.

Op 9 december 2005 was Cruijff een van de eerste ontvangers van de Fanny Blankers-Koen Trofee. De in dat jaar voor het eerst uitgereikte sportprijs werd door de voorzitter van NOC*NSF Erica Terpstra in de Oval Lingotto te Turijn uitgereikt. Cruijff was daarbij niet aanwezig, hij had namelijk diezelfde dag een rol in de loting van het Wereldkampioenschap voetbal 2006 in Leipzig. Kunstrijdster Sjoukje Dijkstra, roeier Nico Rienks, judoka Anton Geesink en schaatser Ard Schenk ontvingen de trofee wel in Turijn.

Sinds 2006 is Johan Cruyff vereeuwigd op de officiële Nederlandse Wall of Fame, vanwege zijn verdiensten als oprichter van de Johan Cruyff Foundation, in de Zuiderkerk in Amsterdam.

 

Naar boven

 

 

 

Printversie:

Naar boven

Home

Contact

Horoscopen

Publicatie's

Werkgroep

Spirituele Kant

Carteret

Sirius

Studiegroep

© Copyright 2001-2007  Wout Hendrickx   George Bode   Rob de Best   klik hier voor Citaten, Copyright en  Disclaimer.